Kako se zdravijo vneta ušesa?

Nujno me zanima, kako se zdravijo  zdravijo  vneta ušesa. Kuža je imel pred pol leta vnetje ušes, dobival je antibiotike, sedaj pa se je vnetje ušes spet ponovilo. Otresa z ušesi in ga srbijo. Ne pusti dotikanja ušes. Zanima me še, če se dobi kakšno pomirjevalo, da bi pes malo zaspal in bi mu lahko ščistil uho? S katero tekočino naj čistim uho? Kakšne so cene?

Hvala, Aljaž.

 

Pozdravljeni Aljaž

Povsem razumem, kakšno težavo predstavljajo vneta ušesa in bolečine, ki jih povzročajo. To je glavni razlog, da vaš kuža ne pusti dotikanja in čiščenja. Če se vnetja ušes ponavljajo, je najprej potrebno ugotoviti vzrok. Med najpogostejša krivca ponavljajočih se vnetij ušes sta alergija na hrano in pa alergija na alergene iz okolja (pelodi trav, dreves, pršice …). Zunanji sluhovodi so del kože  uvihane navznoter in le-ta se lahko alergijsko odziva. Tretji pogost vzrok za vnetje ušesa v tem letnem času so različni tujki v sluhovodu, kot so npr. semena trav.

Da lahko ušesa uspešno pozdravimo, sta naprej potrebna pregled in pa temeljita anamneza glede težav vašega kužka. Ker vnetje vedno povzročajo bakterije (različne vrste) ali pa glivice, je dobro narediti bris ušesa in ga pogledati pod mikroskopom. Brez skrbi, pri nas to vedno naredimo, saj je to predpogoj, da določimo učinkovito terapijo. Če ob pregledu ugotovimo, da so sluhovodi polni ušesnega masla, pomešanega z gnojem in dlakami, je treba sluhovode dobro sčistiti. Ko so prehodni, pa s posebno napravico, ki ji pravimo otoskop, presvetimo sluhovode in bobnič. Ocenitev stanja bobniča je zelo pomembna, saj le-ta ščiti srednje uho. Če je ta poškodovan, raztrgan ali počen, v uho ni varno dajati ali zlivati preparatov za ušesa kar na pamet, saj lahko žival ogluši ali ima nevrološke znake. Edina tekočina za varno spiranje ušes je EPIOTIK , ki ga lahko dajemo tudi pri predrtem bobniču.

Zdravljenje ušes ni preprosta reč in le z dobrim sodelovanjem z veterinarjem bo uspelo ušesa spraviti “pod kontrolo”. Žal nimamo varnega preparata za pomiritev živali na domu. Kot sem že napisla, vneta ušeska zelo bolijo,že pri samem pregledu, da o čiščenju ne govorim. Velikokrat je potrebna sedacija (pomiritev), ki pa je varna samo pod nadzorom veterinarja, ki lahko takoj ukrepa, če gre kaj narobe …

Še glede cen pri nas: držimo se priporočenih cen Veterinarske zbornice ali drugače, upam, da nismo nič dražji od kolegov. Cena pregleda sluhovodov z otoskopiranjem je 18,6 evra, bris ušesa z barvanem in pregledom pod mikroskopom znaša 13 evrov, pomiritev pa je odvisna od teže živali …  Upam, da sem vam na kratko odgovorila na vaše vprašanje.

 

Želim vam lep vikend in naj se ušeska čimprej pozdravijo.

Natalija Hercog Gerbec, dr.vet.med.

 

 

 

Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.