Sumimo, da je naša mačka polizala antifriz. Je antifriz za mačke strupen?

Gre za eno od najpogostejših zastrupitev v zimskem času. Etilenglikol je glavna sestavina tekočin proti zmrzovanju. Le-te so prijetnega sladkega okusa in svetlo modre barve. Živali jih rade zaužijejo. Smrtna doza je zelo majhna: 5 ml za muco in pol decilitra za 10 kg psa.

Etileglikol se hitro resorbira in že v 3 urah po zaužitju doseže maksimalno koncentracijo v krvi. Toksični so njegovi presnovni produkti kot so različne kisline in oksalati.

V telesu ob zastrupitvi pride do zakilitve krvi in hudih poškodb ledvic, ki vodijo v ledvično odpoved.

Znaki zastrupitve nastopijo kmalu po zaužitju:

  • bruhanje  (draženje etilenglikola), povečano pitje in lulanje, živčni znaki;
  • v 24 do 72 urah pride do odpovedi ledvic, urin preneha nastajati, živali so anoreksične, apatične, dehidrirane, pospešeno dihajo in poginejo.

Terapija je v glavnem podporna. Če smo dovolj hitri, lahko poskusimo preprečiti nadaljnji metabolizem etilenglikola v toksične produkte, sicer pa terapija vključuje infuzijo in simptomatsko zdravljenje.

Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.