Strah pred pokanjem

Prazniki so pred vrati in z njimi prihaja, žal, tudi čas pokanja petard in ostalih pirotehničnih izdelkov. Za naše živali je ta čas »nočna mora«. Tudi zame, saj ne prenesem in ne razumem takšnega načina veseljačenja. Ja, res je »zabavno«, ko letijo petarde v množico ljudi, ali pod naše noge med sprehodom po mestu. In, ko se živali tresejo in imajo repke zvite med nogami ali brezglavo bežijo od doma v silnem strahu ter končajo pod kolesi avtomobilov …

Ali veste, da pes sliši kar 3x bolje kot človek? Naše uho zaznava glasove do frekvence 20 kHZ, medtem ko je pasje uho sposobno slišati tudi do 60 kHZ. Psi slišijo visoke frekvence, ki jih človeško uho sploh ne zazna. Tudi svetlobni efekti, ki so sestavni del ognjemetov, so zelo stresni.

Si predstavljate kakšna vojna se odvija v pasji glavi ob vsem tem bliskanju in trušču?

stock-photo-a-chihuahua-mix-dog-under-a-red-blanket-74924494

Za živali je to velik stres, saj ne razumejo, kaj se okoli njih dogaja, in to izražajo na različne načine:

– drgetanje in tresenje,
– pretirano slinjenje,
– sopenje in pohitreno dihanje,
– cviljenje, tuljenje ali lajanje,
– odklanjanje hrane,
– skrivanje ali beganje po prostoru,
– iskanje tolažbe pri lastniku,
– nekontrolirano lulanje in blatenje,
– uničevanje predmetov,
– želja po begu.

Kaj lahko storimo, da živalim olajšamo praznični čas?

OSTANIMO MIRNI
Praznični čas je stresen tako za vas kot za vašo žival. Pes običajno spremlja naše reakcije – reakcije vodje in zazna nemir ter skrb. S tem mu dajemo vedeti, da je nekaj narobe in se bo še bolj počutil negotov. Ostanimo mirni in skušajmo psa zamotiti, npr. s priljubljeno igračko ali z igro.

Ne tolažimo in ne objemajmo živali, saj ji tako sporočamo, da je njeno vedenje pravilno, zato bo z njim nadaljevala.

DOLG SPREHOD IN AKTIVNOST
V dneh, ko pričakujemo večjo uporabo petard, lahko pri lažji umiritvi pomaga povečana dnevna aktivnost psa. V tem času sprehod opravimo v zgodnjem popoldnevu, ko je verjetnost pokanja manjša. Večerne ure so bolj nevarne.

Pes naj bo obvezno na povodcu, da se ob morebitnem srečanju s petrdami ne splaši in ne pobegne ter konča pod kolesi.

Za sprehod izbirajmo mirne kraje in se izogibajmo mest.

POSKRBIMO ZA VARNO ZAVETJE
Zavetje skušajmo najti v delu stanovanja, ki je najbolj miren. Zapremo vsa okna, spustimo rolete in ustvarimo prijetno atmosfero. Ob času največjega hrupa in pokanja, lahko prižgemo mirno glasbo, radio ali televizijo. Če se žival želi skriti, ji tega ne preprečimo ali jo celo silimo, da ostane na mestu mirna. Bodimo ji v oporo in se vedimo mirno.

Živali, ki živijo v boksu, premestimo v hišo. Če imamo klet, je le-ta lahko dobro skrivališče, ker je hrup manjši in ni svetlobnih efektov.

NE NAGRAJUJMO/NE KAZNUJMO
Psa, ki je prestrašen, ne nagrajujmo, saj bo razumel, da je njegovo vedenje pravilno, hkrati pa ga nikakor ne smemo kaznovati.

PRIPRAVKI ZA UMIRITEV
Živalim, ki so zelo nemirne in pri katerih se tesnoba ter strah iz leta v leto večata, lahko pomagamo z različnimi naravnimi pripravki in farmacevtskimi zdravili:

  • FEROMONI so »hormoni sreče« in posnemajo naravne feromone, ki jih doječa psica oddaja iz žleba mlečne žleze ter jih mladiči povežejo z varnostjo, udobjem in materino toplino oz. gre za obrazne feromone, ki jih mačka z drgnjenjem strani obraza ob predmete odlaga na površine in zaznamuje svoj teritorij. To ustvari prijetno atmosfero in je za živali povsem neškodljivo. Sintetični feromoni, ki oponašajo naravne, se nahajajo v obliki spreja ali električnega hlapilca za vtičnico, ki feromone enakomerno razprši po prostoru.
  • BALDRIJAN je zelo staro in naravno sredstvo za pomirajanje ljudi ter živali. Lahko je v kombinaciji z meto in lipo ter triptofanom.
  • TABLETE, PASTA za pomiritev.

Na PIKI vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki za zmanjševanje stresa vaše živali v prazničnih dneh.
Vam in vašim kosmatoncem želimo lepe in mirne praznike s sloganom:
»Petarde, ne hvala!«

 

Natalija Hercog Gerbec, dr.vet.med.

Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.