Skrb za mačje sirote

V pomladanskem času se žal srečujemi z večjim številom zapuščenih mačjih mladičkov. Sterilizacija oziroma kastracija je edina učinkovita preventivna metoda za preprečevanje žalostnih zgodb zavrženih mačjih mladičev. Skrbeti za osirotele mačje mladičke in nadomeščati mačjo mamo predstavlja namreč velik izziv, po drugi strani pa veliko zadovoljstvo, ko z našo pomočjo mladički napredujejo in rastejo.

Če pa je le mogoče, poiščemo sesnim mladičkom nadomestno mamo. Velikokrat se namreč zgodi, da samica, ki ima svoje mladičke, sprejme tudi sirote.

Za videovsebine o tej temi kliknite ikono pikavet-video ali ikono pikavet-video

Kateri je pravi čas za oddajo mačjih mladičkov?

animal-cute-kitten-cat-large

Vez med mačjo mamo in mladiči je zelo močna, razlogov da mladički osirotijo pa je več:

 • bolezen, nesreča (poškodbe) mačje mame,
 • mlade, neizkušene muce, komaj odrasle, ki zapustijo leglo,
 • kruto trganje mladičev od matere s strani človeka in prepustitev le-teh žalostni usodi narave.

Mladički so odvisni od mame muce do 3 meseca starosti, ko je primeren čas za oddajo.

Kako določimo starost zapuščenega mačjega mladička?

photo-21

Pravilna oskrba in nega mladička je odvisna od njegove starosti – mlajši kot je mladiček, bolj ranljiv je ter zahteva intenzivno oskrbo in nego.

Mejniki, po katerih lahko določimo starost zapuščenega mladička:

 • teža: ob rojstvu 80-140 g, v prvem tednu se teža podvoji (2 tedna star mladiček tehta od 200-300 g)
 • odprtje oči: 10 dni (2-16 dni)
 • barva oči: modra do 3.-4. tedna, nato spreminjanje barve do 4.-6. tedna, prava barva oči šele pri 3 mesecih
 • ušesa: ušesni kanal se odpre okoli 9. dne, pokončna ušeska pri 2 tednih, normalen sluh 4.-6. teden
 • gibanje: plazenje 7-17 dni, hoja (sprva tresoča) 14-21 dni, normalna hoja pri 3 tednih
 • igra z drugimi mladički: pri 4 tednih
 • zobki: prvi zobki (sekalci in podočniki) se pojavijo pri starosti 3-4 tedne

Kaj mladičke brez mame najbolj ogroža?

10394095_954786524547441_6221439451915809370_n

PODHLADITEV (hipotermija): mladički v zgodnjem obdobju niso sposobni regulirati telesne temperature in se hitro podhladijo. Šele pri enem mesecu je njihova telesna temperatura med 38-39 stopinj Celzija (kar je normalno za muce). Ob rojstvu znaša njihova telesna temperatura 36-37 stopinj celzija. O podhladitvi mačjih mladičkov pa govorimo, ko pade njihova telesna temperatura pod 35 stopinj.

Mladičke torej skrbno ogrevamo in pazimo da se obenem ne pregrejejo. Prostor, v katerem jih imamo, naj ne bo hladen in na prepihu.

Temperaturo lahko enostavno zmerimo tako, da termometer, ki ga predhodno navlažimo, nežno uvedemo v zadnjik in izmerimo telesno temeperaturo mladiča.

HIPOGLIKEMIJA (nizek krvni sladkor) in DEHIDRACIJA nastopita zaradi driske, bruhanja, sepse, nezadostnega sesanja, pomanjkanja mleka in podhladitve.

INFEKCIJE: največja ogroženost mladičkov za infekcije je prva 2 tedna in ob odstavitvi. Gre za različne viruse in bakterije, ki lahko povzročijo vnetja prebavil in dihalnih poti. V boju z infekcijami igra veliko vlogo maternalna zaščita s kolostrumom, ki jo mladički zaužijejo s prvim mlekom, bogatim s protitelesi, katera ščitijo mladičke v prvih tednih življenja.

PARAZITI: bolhe in notranji zajedalci (gliste in trakulje) odvzemajo nujno potrebne hranilne snovi in povzročajo slabokrvnost (anemijo).

Za zdrav razvoj mladičkov je pomembno čim prej odpraviti vse zajedalce (sprej za bolhe, ki ga lahko dajemo že od 2. dne starosti, razgliščevanje).

2-mesečna muca ima 15 ml krvi – 70 bolh popije 1ml krvi na dan!

Kaj potrebujemo za pravilno oskrbo in nego mačjih mladičkov?

macje-sirote-2

 • škatlo /mehke odeje (=gnezdo), ki jih namestimo v miren in topel prostor
 • grelna blazina, termofor, plastenke napoljene s toplo vodo
 • nadomestno mleko v prahu za mačje mladičke
 • stekleničko za hranjenje, brizgo
 • kuhinjsko tehtnico
 • vato, robčke
 • veliko mero predanosti in ljubezni

PIKAtriki za lažje hranjenje mladičkov

DSC_0100

Mlajši kot so mladički, pogosteje jih moramo hraniti – v prvem tednu življenja na 2-3 ure, nato se lahko intervali med hranjenji podaljšujejo.

 • Pri hranjenju si pomagamo si z brizgo ali flaško (POZOR: velikost odprtine in jakost/moč sesanja).
 • Mladiček naj bo na trebuščku in ga nikakor ne obračajmo na hrbet (nevarnost aspiracije).
 • Mleko naj bo primerno ogreto (pozor mikrovalovka) in obvezno pazimo na higieno pri pripravi mleka za mladičke.
 • Koliko je dovolj popitega mleka? 100 g oziroma 4 ml (kapaciteta želodčka ) naj znaša posamezen mlečni obrok.
 • Priraščanje: kontroliramo pridobivanje na teži – v prvih dveh tednih se teža mladička podvoji, sicer pa velja, da mladiči s pravilnim hranjenjem pridobijo 10 -15 g telesne teže/dan.
 • 3-4 tedne stari mladički že lahko poskusijo mehko hrano. Le-to lahko zmešamo z mlekom (a/d) in jo mladičkom ponudimo iz posodice. Sprva bodo skušali sesati oziroma bodo namakali gobček, nato bodo pričeli lizati mehko hrano … Pri 4 tednih jih lahko že hranimo z namočenimi briketki ali s konzervicami.

Nega mačjih mladičev

Mladički do 3 tedna še niso sposobni sami izločati urina in blata, zato jih je potrebno stimulirati. Mama muca to počne z lizanjem trebuščka in spolovila, kar povzroči, da se kmalu po hranjenju mucek polula/pokaka. To moramo spodbujati tudi mi – z mokro vatico nežno podrgnemo po trebuščku, lahko ga tudi masiramo ter podrgnemo z vatico še okoli spolovila in zadnjika. Mladiček se bo kmalu zatem polulal, pokakal.

Zato poskrbimo, da je del okoli spolovila in zadnjika vedno čist in suh, da ne pride do kožnega vnetja.

Pri starosti 3-4 tedne, ko mladički že lahko sami odvajajo in že hodijo, pa jih lahko počasi naučimo tudi odvajanja na pesku. Po obroku jih damo v posodo s peskom. Kmalu bodo začutili potrebo po praskanju peska in se tudi polulali.

Posebej pozorni moramo biti na izcedek iz oči in nosu, ki je lahko znak mačjega prehlada oz. okužbe s herpes virusi in različnimi bakterijami! Taki mucki postajao čedalje bolj bolni, ne jedo, imajo zlepljene oči in nos. Če opazite te simptome, je potreben obisk pri veterinarju in seveda ustrezno zdravljenje.

Apatičnost, vročina, driska, izcedek iz oči … naznanjajo mačjo kugo, ki zahteva takojšen obisk pri veterinarju!

Kdaj je potrebno mačje mladiče cepiti?

Prvo cepljenje mladičkov priporočamo pri 6-8 tednih, nato na 4 tedne do 16. tedna starosti (mačja kuga, herpes, calici virus).

Podrobnejše informacije za nego mačjih mladičev si lahko ogledate na spodnjih povezavah do oddaje Živali in ljudje, kjer je gostovala PIKINA Natalija:

Za videovsebine o tej temi kliknite ikono  pikavet-video ali ikono pikavet-video

Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.