Priprave in potek na porod pri psički

Priprave in potek na porod pri psički.

Trajanje brejosti: 63 dni (56-72 dni).
Velikost legla: manjše pasme 1-4 mladiči, večje pasme 10-12 mladičev.

Znaki na pripravljajoč se porod:

 • Padec telesne temperature je eden od najbolj zanesljivih znakov bližajočega se poroda. Normalna telesna temperatura je 38-39 stopinj. Teden pred porodom lahko temperatura prične nihati, oster padec pa se zgodi 8-24 ur pred porodom, ko pade na 36 stopinj.Svetujemo merjenje temperature redno vsak dan tako, da nežno porinemo srebrn del konice termometra v »ritko« in beležimo temperaturo 1-2 krat na dan. Zjutraj je temperatura vedno nižja kot zvečer. Gre za normalno nihanje temperature.Ko bo temperatura res padla na okoli 36, bi se naj porod začel v roku enega dneva.
 • Nemir in neješčnost se lahko pojavita 1-2 dni prej. Psička bo morda nekoliko nemirna, ali pa bo iskala vašo pozornost in crkljanje.
 • Pojavljanje mleka je odvisno od tega ali je psička predhodno že imela kakšno leglo ali ne. Pri nekaterih psičkah se lahko mleko pojavi že nekaj dni prej, kar preverite tako, da nežno stisnete sesek in opazujete, če se kaj pocedi iz njega. Druge psičke, zlasti tiste, ki bodo mladičke imele prvič, pa lahko dobijo mleko takoj po porodu.
 • Gnezdenje: psička bo iskala primeren prostor za kotitev in bo na kup nosila različne stvari, igrače, dekico … Priporočljivo je, da ji že prej, v kakšnem mirnem delu stanovanja ali kjer rada leži, pripravite ležišče. To naj bo udobno in dovolj prostorno.
 • Pridobivanje na teži se opazi v zadnjih tednih, ko plodovi pridobivajo na velikosti in teži. Zaobljen in večji trebušček sovpada z drugo polovico brejosti, zlasti zadnja dva tedna.Z RTG-jem lahko od 45. dne dalje vidimo plodove na sliki in določimo število tako, da preštejemo glavice.

porod-psicka-2

Faze poroda: Porod poteka v treh fazah.

1. faza poroda: Je najdaljša in je namenjena pripravi rodil na porod.
Gre za širjenje porodnih poti oz. odpiranje/širjenje materničnega vratu in relaksacijo vagine.
Ta faza traja 6-12 ur. Lahko je celo nekoliko daljša in sicer do 36 ur, zlasti pri nervoznih psičkah, ki bodo prvič kotile. Značilno je, da je v tej fazi temperatura še vedno nizka.

Znaki so naslednji:

 • Gre občasno krčenje maternice, pri čemer pa se psička ne napenja.
 • Psičla lahko občuti neugodje, se ozira po trebuščku, lahko sope, trga in spet namešča ležišče, se trese, občasno bruha in je neješča.
 • Proti koncu te faze se krčenje maternice stopnjuje tako po jakosti kot tudi frekvenci.

2. faza poroda: Gre za »dejanski porod« mladička oz. iztiskanje ploda.
Traja 3-12 ur, redko 24 ur. Spoznamo jo po tem, da temperatura ponovno naraste na normalno ali celo malo čez. Ob porajanju prvega mladička, le-ta vstopi v medenični kanal in tedaj pride do močnih kontrakcij maternice in pa napenjanja trebuščka s strani psičke. Videli bomo plodove ovojnice, ki se najprej pojavijo ob odprtini vulve, le-te ob pritisku počijo in izcedi se bistra tekočina. Prvi mladiček se skoti v roku 4 ur od začetka druge faze poroda.

Mladiček je lahko prekrit s plodovimi ovojnicami, ki jih običajno psička z lizanjem odstrani. Če tega ne naredi sama, ji lahko pomagamo tako, da mladičku odstranimo ovojnice z noska in usta, da lahko zadiha. Samička bo lahko sama pregriznila popkovino in začela lizati mladička. Lizanje namreč spodbuja, da mladiček samostojno zadiha.

Pomebno je, da znamo ločiti 1. fazo poroda od 2. faze in nismo preveč prestrašeni, da je s psičko kaj narobe. 1. faza je namreč res daljša in je namenjena dobri pripravi rodil na porod ploda. Zapomniti si velja tri znake po katerih vemo, da je nastopila 2. faza poroda, ko gre za porajanje mladička:

 • pojav fetalnih tekočin (poči porodni mehur = plodove ovojnice),
 • vidno napenjanje trebušnih mišic,
 • tempetarura se dvigne na normalo.

Pri normalno potekajočem porodu, psička dve do štiri ure pred porodom prvega mladiča, kaže občasno (ne stalno) napenjanje.

Pozor: Če se psička nepretrgoma močno napenja več kot 20-30 min, nakazuje, da je prišlo do neke prepreke v rodilih (zapore = obstrukcije), ki preprečuje normalen iztis ploda.

porod-psicka-3

Kdaj moramo poiskati pomoč veterinarja:

 • Psička ima zeleno/rjavordeč izcedek iz vagine, vendar še ni iztisnila mladička v roku 2-4 ur.
 • Prišlo je do izliva plodovih tekočin (je že počil plodov mehur) pred 2-3 urami, mladička pa še ni na plano.
 • Psička se izmučena blago napenja več kot 2-4 ure. Napenjanje mora biti močno in čim krajše, da pride do čimprejšnjega iztiska ploda.
 • Psička se zelo močno in neprekinjeno napenja več kot 20-30 minut.
 • Od poroda zadnjega mladička je minilo več kot 2-4 ure in vemo, da je še več mladičkov.
 • Minilo je več kot 12 ur, odkar se je začela 2. faza poroda.

3. faza poroda: Namenjena je iztiskanju postejice (placente) in pride do nje v roku 15 min od iztiska mladička. Včasih se zgodi, da se porodita dva ali trije mladički in šele nato sledi iztis posteljic. Psička bo posteljico želela pojesti, kar je naravno. Ni pa priporočljivo, da zaužije več kot dve ali tri posteljice, saj se lahko pojavita bruhanje in driska.

Ko je porod končan, se morajo rodila (zlasti maternica) čimprej skrčiti in očistiti plodovih ovojnic, posteljic, tekočin (temu pravimo lohije). Vaginalni izcedek opazimo 2-3 tedne po porodu. S časom se spreminja tako po barvi kot količini. Največ ga je v prvem tednu in je zelene barve. Maternica se popolnoma skrči in vrne na normalno velikost v 12-15 tednih po porodu.

Kdaj mora psičko pregledati veterinar:

 • Če ni prišlo do iztisa vseh posteljic v roku 4-6 ur od poroda. Včasih je težko oceniti število posteljic, zlasti če jih je psička vmes pojedla.
 • Izcedek iz vagine po porodu je smrdeč in spominja na gnoj.
  Iz vagine vidimo neprekinjeno krvavitev (svetlo rdeča kri), ki nakazuje na obporodno ali poporodno krvavitev iz rodil.
 • Telesna temperatura je višja od 39,5 stopinj.
 • Slabo počutje psičke ali mladičev.
 • Otekli in boleči seski (mastitis).

Intervali med porodom mladičev:

 • Porod (iztiskanje) prvega mladička traja najdlje.
 • Normalen interval med mladički je 5-120 min.
 • Če imamo večje leglo (brejost z večjim številom plodov), bo psička lahko med porajanjem mladičkov počivala. Videli bomo, da se je prenehala napenjati in počiva 1-2 uri. Nato pa bo spet iztisnila enega ali dva mladička.
 • Porod se navadno zaključi v 6 urah od vstopa v 2. fazo poroda, lahko pa traja tudi do 12 ur.
 • Porod ne sme nikoli trajati več kot 24 ur, saj je takšno stanje nevarno tako za psičko kot tudi mladičke.

Skrb za mladičke:
Običajno vso delo in skrb prevzame psička. Opazujemo. Če ne odstrani plodovih ovojnic z zobki in lizanjem, ji pomagamo. Namen je ta, da čimprej omogočimo mladičku, da zadiha. Vzamemo lahko tudi brisačko in ga nežno obrišemo in masiramo po prsnem košu. Če se v ustih nahaja sluz, jo odstranimo. Mladički v prvih tednih niso sposobni regulirati telesne temperature, zato je pomembna toplota mame. Prostor naj bo tudi prijetno ogret.

Mladička vrnemo čimprej k mami, da ga začne lizati in ga s tem stimulira. Če ne začne sam sesati, mu pomagamo tako, da ga »priklopimo« na sesek.

Srečno!

porod-psicka-4

porod-psicka-5

Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.