Kaj se lahko zgodi v pasjem črevesu, zaradi zvečenja kosti?

Črevo sestavlja tanko in debelo črevo. Tanko črevo ima veliko večjo površino in je tudi daljše kot debelo črevo. Njegova naloga je, da vso zaužito hrano razgradi do takšne mere, da jo lahko telo vsrka. Pri tem je zelo pomembna peristaltika. Peristaltika je ritmično krčenje gladkega mišičja prebavil od začetka požiralnika do konca debelega črevesa. Težave se lahko pojavijo pri razgrajevanju kosti.

Če si predstavljamo ostre dele kosti, ki se zažemajo v črevesno sluznico, vidimo, da lahko hitro pride do perforacije črevesne stene. Ostri deli prebodejo črevesno steno, lahko se znajdejo celo v trebušni votlini, zraven lahko gredo tudi prebavni sokovi in bakterije, česar posledica je lahko hudo vnetje trebušne votline oziroma peritonitis, vnetje potrebušnice. Lahko se zgodi tudi, da se kost enostavno ustavi v črevesju, zaradi česar lahko del črevesne sluznice/stene odmre. V tem primeru je mogoče samo kirurško zdravljenje. Tujek je potrebno odstraniti, če je prizadet črevesni del odmrt, je potrebno rekonstruirati črevo. Zdravi del črevesja se spoji z zdravim delom črevesja, nato se zašijeta skupaj.

Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.