Kakšno ležišče je najbolj primerno za pasjega mladička?

Ležišče naj bo prave velikosti, udobno in enostavno za vzdrževanje. Postavite  ga v mirnejši  kot, vendar v vaši bližini (ne na oddaljenem temnem hodniku).  Mladiček naj ima pregled nad prostorom. Prav tako ležišče ne sme biti na prepihu ali v neposredni bližini grelnih teles (peči, radiatorji).

Ko gre mladič iz legla, je to za njega  hud udarec, ker ostane sam v popolnoma neznanem okolju  s popolnimi tujci. Tudi, če smo se odločili, da bo kuža živel zunaj v pesjaku, ga je prve dni  priporočljivo imeti v svoji bližini.

Prve noči bo mladiček cvilil. Da to preprečimo, lahko ob svojem ležišču pripravimo ležišče z visokimi stranicami, kar mu bo preprečilo nočne sprehode in lužice.  Ko začne cviliti, ga s tihim nagovarjanjem potolažimo in pobožamo. Ne jemljemo ga iz ležišča.

Kot ležišče lahko uporabimo tudi prenosno kletko, v kateri smo kosmatinca pripeljali domov. V njej se bo počutil varnega, ker je podobna brlogu. Košare raje ne kupujte, saj jo bo mladič hitro zgrizel.

Pogosto se lastniki mladičev poslužujemo  ustrezno velike kletke, ki je namenjena razstavnim psom. V njo lahko namestite prijetno ležišče, igračke ter posodico z vodo in podlogo za opravljanje potrebe. Ko se mladič odpravi k počitku, kletko zapremo in se v njej počuti varno.

Prav tako ga v kletko lahko zapremo čez noč ali ko gremo po krajših opravkih iz stanovanja. S tem preprečimo raziskovalne pohode in si prihranimo marsikatero nevšečnost. Zavedati se moramo, da mladiček ne sme biti v kletki ves čas zaprt in sam. Pred odhodom od doma ga nahranimo in peljemo na sprehod, da opravi potrebo.

Če so v prostoru po tleh lončki z rožami, jih začasno umaknite, da jih mladič na raziskovalnem pohodu ne prevrne, razgrize in se z njimi ne zastrupi.

Tudi zavese znajo biti hudo zanimive in se da na njih lepo gugati.

Če ne želite, da bi mladič prehajal iz prostora v prostor ali so v bližini stopnice, po katerih bi lahko padel, priporočam, da na prehod namestite snemljivo pregrado. Najpogosteje uporabljamo tiste namenjene varstvu otrok pred stopnicami.

 

Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.