Kako ravnamo v primeru toplotnega udara?

  1. Žival takoj umaknemo v hladnejši in dobro ventiliran prostor!
  2. Pomembno je postopno ohlajanje telesa: žival  polivamo z mlačno vodo (tuš, cev za zalivanje; kad, napolnjena z mlačno vodo),  lahko  jo zavijemo v mokro brisačo, polagamo hladilne vložke (tiste za hladilno torbo) na mesta, kjer potekajo večje žile (vrat, dimlje, pazduhe). Važno je, da so ti vložki oviti v tkanino in da se jih ne polaga direktno na kožo, da ne pride do omrzlin. Zelo pomembno je tudi to, da voda za ohlajanje ni ledeno mrzla, saj bo hitro prišlo do vazokonstrikcije (zožanja) žil na površini in tako ne bomo uspešni pri odvajanju toplote, saj se bo le-ta še vedno zadrževala v notranjosti telesa!
  3. Pri odvajanju toplote pomaga tudi ventilator ali fen,  ki piha hladno.
  4. Pomagamo si lahko tudi z alkoholno raztopino, ki jo polijemo po tačkah med blazinicami, po trebuhu in pod pazduhami, saj le-ta hitro hlapi in bo na ta način odvzela nekaj toplote.
  5. Ko temperatura pade na 39 stopinj celzija, prenehamo z ohlajanjem. Temperaturo izmerimo s termometrom v zadnjiku in jo redno spremljamo. Če telo ohladimo prehitro in preveč  agresivno, bomo sprožili drhtenje ali tresenje mišic, kar bo spet generiralo toploto.
  6. Psu ponudimo svežo hladno vodo, nikakor pa ga ne silimo k pitju, če sam noče ali ne more piti!
  7. V težjih primerih – ob nastanku hujših simptomov –  je potrebna takojšnja pomoč veterinarja in podporna  intenzivna terapija (infuzija, hranjenje, dovajane kisika, ustavljanje krčev …)!!!
Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.