Kako pravilno negujemo osirotele mačje mladiče?

Mladički do 3 tedna še niso sposobni sami izločati urina in blata, zato jih je potrebno stimulirati. Mama muca to počne z lizanjem trebuščka in spolovila, kar povzroči, da se kmalu po hranjenju mucek polula/pokaka. To moramo spodbujati tudi mi – z mokro vatico nežno podrgnemo po trebuščku, lahko ga tudi masiramo ter podrgnemo z vatico še okoli spolovila in zadnjika. Mladiček se bo kmalu zatem polulal, pokakal.

Zato poskrbimo, da je del okoli spolovila in zadnjika vedno čist in suh, da ne pride do kožnega vnetja.

Pri starosti 3-4 tedne, ko mladički že lahko sami odvajajo in že hodijo, pa jih lahko počasi naučimo tudi odvajanja na pesku. Po obroku jih damo v posodo s peskom. Kmalu bodo začutili potrebo po praskanju peska in se tudi polulali.

Posebej pozorni moramo biti na izcedek iz oči in nosu, ki je lahko znak mačjega prehlada oz. okužbe s herpes virusi in različnimi bakterijami! Taki mucki postajao čedalje bolj bolni, ne jedo, imajo zlepljene oči in nos. Če opazite te simptome, je potreben obisk pri veterinarju in seveda ustrezno zdravljenje.

Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.