Kako lahko živalim omilimo stres?

OSTANIMO MIRNI
Praznični čas je stresen tako za vas kot vašo žival. Pes običajno spremlja naše reakcije – reakcije vodje – in zazna nemir in skrb. S tem mu dajemo vedeti, da je nekaj narobe in se bopočutil še bolj negotovega. Ostanimo mirni in skušajmo psa zamotiti, npr. s priljubljeno igračko ali z igro.  Ne tolažimo in ne objemajmo živali, saj ji tako sporočamo, da je njeno vedenje pravilno, zato bo z njim nadaljevala.

DOLG SPREHOD IN AKTIVNOST
V dneh, ko pričakujemo večjo uporabo petard, lahko pri lažji umiritvi pomaga povečana dnevna aktivnost psa. V tem času sprehod opravimo v zgodnjem popoldnevu , ko je verjetnost pokanja manjša. Večerne ure so bolj nevarne. Pes naj bo obvezno na povodcu, da se ob morebitnem srečanju s petardami ne splaši in ne pobegne ter konča pod kolesi. Za sprehod izbirajmo mirne kraje in se izogibajmo mest.

POSKRBIMO ZA VARNO ZAVETJE
Zavetje skušajmo najti v delu stanovanja, ki je najbolj miren. Zapremo vsa okna, spustimo rolete in ustvarimo prijetno atmosfero. Ob času največjega hrupa in pokanja lahko prižgemo mirno glasbo, radio ali televizijo. Če se žival želi skriti, ji tega ne preprečimo ali jo celo silimo, da ostane na mestu mirna. Bodimo ji v oporo in se vedimo mirno. Živali, ki živijo v boksu premestimo v hišo. Če imamo klet, je le-ta lahko dobro skrivališče, ker je hrup manjši in ni svetlobnih efektov.

NE NAGRAJUJMO/NE KAZNUJMO
Psa, ki je prestrašen, ne nagrajujmo, saj bo razumel, da je njegovo vedenje pravilno, hkrati pa ga nikakor ne smemo kaznovati.

PRIPRAVKI ZA UMIRITEV
Živalim, ki so zelo nemirne in se jim tesnoba ter strah iz leta v leto večata, lahko pomagamo z različnimi naravnimi pripravki in farmacevtskimi zdravili:

  • FEROMONI so »hormoni sreče« in posnemajo naravne feromone, ki jih doječa psica oddaja iz žleba mlečne žleze ter jih mladiči povežejo z varnostjo, udobjem in materino toplino oz. gre za obrazne feromone, ki jih mačka z drgnjenjem strani obraza ob predmete odlaga na površine in zaznamuje svoj teritorij. To ustvari prijetno atmosfero in je za živali povsem neškodljivo. Sintetični fermomoni, ki oponašajo naravne, se nahajajo v obliki spreja ali električnega hlapilca za vtičnico, ki feromone enakomerno razprši po prostoru.
  • BALDRIJAN je zelo staro in naravno sredstvo za pomirajanje ljudi ter živali. Lahko je v kombinaciji z meto in lipo ter triptofanom.
  • TABLETE, PASTA za pomiritev.
Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.