Kaj mačje mladičke brez mame najbolj ogroža?

PODHLADITEV (hipotermija): mladički v zgodnjem obdobju niso sposobni regulirati telesne temperature in se hitro podhladijo. Šele pri enem mesecu je njihova telesna temperatura med 38-39 stopinj Celzija (kar je normalno za muce). Ob rojstvu znaša njihova telesna temperatura 36-37 stopinj celzija. O podhladitvi mačjih mladičkov pa govorimo, ko pade njihova telesna temperatura pod 35 stopinj.

Mladičke torej skrbno ogrevamo in pazimo da se obenem ne pregrejejo. Prostor, v katerem jih imamo, naj ne bo hladen in na prepihu.

Temperaturo lahko enostavno zmerimo tako, da termometer, ki ga predhodno navlažimo, nežno uvedemo v zadnjik in izmerimo telesno temeperaturo mladiča.

HIPOGLIKEMIJA (nizek krvni sladkor) in DEHIDRACIJA nastopita zaradi driske, bruhanja, sepse, nezadostnega sesanja, pomanjkanja mleka in podhladitve.

INFEKCIJE: največja ogroženost mladičkov za infekcije je prva 2 tedna in ob odstavitvi. Gre za različne viruse in bakterije, ki lahko povzročijo vnetja prebavil in dihalnih poti. V boju z infekcijami igra veliko vlogo maternalna zaščita s kolostrumom, ki jo mladički zaužijejo s prvim mlekom, bogatim s protitelesi, katera ščitijo mladičke v prvih tednih življenja.

PARAZITI: bolhe in notranji zajedalci (gliste in trakulje) odvzemajo nujno potrebne hranilne snovi in povzročajo slabokrvnost (anemijo).

Za zdrav razvoj mladičkov je pomembno čim prej odpraviti vse zajedalce (sprej za bolhe, ki ga lahko dajemo že od 2. dne starosti, razgliščevanje).

Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.