Ali lahko komar okuži mojega kužka s srčno glisto?

Komarji so vmesni gostitelji in se okužijo  z mikrofilarijo, ko se hranijo s krvjo  na kužku ali muci. Nadaljni razvoj je odvisen od temperature in v samem komarju se razvijejo 3 stopnje razvojnih oblik. Takšen komar nato piči vašega kužka ali muco in ju okuži. Razvojne oblike ostanejo na področju vboda komarja (koži) dva do tri mesece, nato pa vstopijo v krvožilni obtok in potujejo do srca in pljučne arterije. Tam ostanejo in zaključijo svoj razvojni krog do odrasle srčne gliste.  Ko odrasla srčna glista doseže spolni razvoj, začne izločati mikrofilarije, ki krožijo po krvi  in čakajo na vbod vmesnega gostitelja.

Razvojni krog parazita traja kar 7 mesecev, mikrofilarije pa lahko krožijo po krvi celo 2 leti in so sposobne okužiti komarja.

Sprejmi
piskotki-vetrinarski-center-pika-mariborSpletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo, analizira promet ter omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev. Z nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite informacije o piškotkih.